Zoeken

Yamaha en Michael vd Mark winnen 8 uren van Suzuka

29 juli 2018
Voor het vierde jaar op rij heeft Yamaha de prestigieuze 8 uren van Suzuka op naam geschreven, de vierde ook (en tweede op rij) voor Michael van der Mark. Het Yamaha Factory Racing Team finishte ruim een halve minuut voor het Red Bull Honda with Japan Post team. Op een ronde achterstand finishte Kawasaki Team Green op de derde en laatste podiumplaats.

De 41e editie van de 8 uren van Suzuka ontpopte had de eerste uren meer weg van een lange sprintrace dan een endurace over uren, zo fel als de strijd was tussen Kawasaki Team Green met naast de Japanner Kazuma Watanabe drievoudig WK Superbike wereldkampioen Jonathan Rea en diens toekomstige teamgenoot Leon Haslam en het Yamaha Factory Racing Team met Yamaha World Superbike coureurs Michael van der Mark en Alex Lowes. 

Voor het eerst in jaren was de pole position naar Team Green gegaan, dat in de Top 10 Trial maar liefst zeventiende seconde sneller was geweest dan het Red Bull Honda with Japan Post team, waar P.J. Jacobsen de plaats had ingenomen van de geblesseerde Leon Camier, met het Yamaha Factory Racing team als winnaar van de laatste twee 8 uren van Suzuka 'slechts' op de derde plaats.

Bij de start was Leon Haslam voor Kawasaki Team Green het beste weg op een kletsnatte baan, maar op de kletsnatte baan nam Takumi Takahashi in de eerste bocht al de leiding in de race. Op een snel opdrogende baan vocht Kawasaki zich op slicks terug naar de leiding in de race, waarna zich urenlang een zinderend spannend gevecht ontspon tussen Kawasaki en Yamaha, of beter gezegd Jonathan Rea versus Michael van der Mark en Leon Haslam versus Alex Lowes, die een strijd leverden alsof het om een reguliere Superbike race ging. 

Halverwege de race werd Jonathan Rea echter het slachtoffer van het wisselvallige weer. Rijdend achter de pacecar maakte Rea zich op om de pits in te gaan om op regenbanden over te stappen, maar ging op lage snelheid onderuit en verspeelde daarmee zijn kansen op de overwinning. Als gevolg van de pacecar situaties en de ongeplande pitstop liep Kawasaki Team Green een achterstand van een ronde op het Yamaha Factory Racing team op, een achterstand die in het resterende deel van de race niet meer kon worden goedgemaakt.

Met een ronde voorsprong op Team Green leek het Yamaha Factory Racing Team voor het derde jaar op rij de zege niet meer te kunnen ontgaan, maar dat was gerekend buiten het Red Bull Honda with Japan Post team dat elke stint langer op de baan kon blijven. Michael van der Mark en Alex Lowes waren met de Yamaha YZF-R1, die in het kader van 20 jaar R1 in de oorspronkelijke kleurstelling was gespoten, duidelijk sneller op de baan, maar de Honda CBR1000RR SP2 Fireblade had een gunstigere pitstop strategie. 

Het gat dat vd Mark en Lowes wisten op te bouwen bleek echter groot genoeg om in de laatste fase van de race nog een snelle spash&dash te doen en alsnog met een riante voorsprong na exact 8 uur racen als winnaars te worden afgevlagd. Op een ronde achterstand finishte Kawasaki Team Green op de derde plaats. 

Uitslag 41 Coca Cola Suzuka 8 hours:

No. Team Machine uitslag
1 21 YAMAHA FACTORY RACING TEAM Yamaha YZF-R1 199 ronden
2 33 Red Bull Honda with Japan Post Honda CBR1000RR SP2 Fireblade 30.974
3 11 Kawasaki Team GREEN Kawasaki ZX-10RR 1 ronde
4 95 S-PULSE DREAM RACING IAI Suzuki GSX-R1000RR 3 ronden
5 5 F.C.C. TSR Honda France Honda CBR1000RR SP2 Fireblade 3 ronden
6 94 GMT94 YAMAHA Yamaha YZF-R1 3 ronden
7 22 Honda Asia-Dream Racing Honda CBR1000RR SP2 Fireblade 4 ronden
8 19 KYB MORIWAKI MOTUL RACING Honda CBR1000RR SP2 Fireblade 4 ronden
9 111 Honda Endurance Racing Honda CBR1000RR SP2 Fireblade 5 ronden
10 12 YOSHIMURA SUZUKI MOTUL RACING Suzuki GSX-R1000RR 5 ronden